Ομιλία της Άννας Αγγελίδου σε Ημερίδα για τη μετανάστευση

«Μέσα από διαπολιτισμικό διάλογο θα βρούμε καλύτερες λύσεις για τα θέματα των μεταναστών»

Μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην προσπάθειά του να α

AGELAPORTRAIT2KR0063

ντιμετωπίσει τα ζητήματα των μεταναστών, ενώ παράλληλα διοργανώνει εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίη

ση των ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων πάνω σε θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής, τόνισε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωφελών Νομικών Προσώπων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης Άννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου, μιλώντας στην Ημερίδα με θέμα «Μετανάστευση – Ένταξη – Δικαιώματα», πο

υ διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου στην Παιδαγωγική Σχολή του

Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την Κυριακή 13 Απριλίου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά στις δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως είναι:

  • Η ίδρυση του Συμβουλίου ένταξης Μεταναστών.
  • Η δωρεάν παραχώρηση γραφείου στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης μέσα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
  • Η συνεργασία με τον ΔΟΜ και ΜΜΕ για διάδοση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπως αυτό του εθελούσιου επαναπατρισμού των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

  • Η παροχή υπηρεσιών από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου προς τους μετανάστες, που διαθέτουν νόμιμα  έγγραφα,  με πλήρη ισονομία και ισοτιμία ως προς τους Έλληνες πολίτες.

  • Η υποδοχή και φιλοξενία από τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου παιδιών μεταναστών, που είναι πιστοποιημένοι κάτω από τα όρια της φτώχειας, χωρίς τροφεία.
  • Η ανάληψη πρωτοβουλιών και η διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως η σημερινή Ημ

    ερίδα, για την ενημέρωση των μεταναστών σε θέματα που τους απασχολούν και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Αναφερόμενη στη σημασία της Ημερίδας η κα Αγγελίδου υπογράμμισε: «Θέλαμε αφενός να ενημερωθούν οι μετανάστες και να αναλυθούν τα θέματά τους και αφετέρου να περάσουμε ένα μήνυμα διαφορετικής κουλτούρας αντιμετώπισης των μεταναστών, να φύγουμε από τη μη αποδοχή του διαφορετικού, να αναπτύξουμε μία κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς, μία κουλτούρα διαπολιτισμικής ανάπτυξης. Είναι κρίμα ένα ποσοστό της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης να μην δέχεται τους μετα

νάστες, επηρεαζόμενο από πολιτικές των άκρων που δεν ωφελούν ούτε στην πρόοδο, ούτε στο διαπολιτισμικό διάλογο. Υπάρχει καχυποψία και ξενοφοβία σ’ ένα ποσοστό της κοινωνίας, αυτή τη νοοτροπία προσπαθού

με να την αλλάξουμε μέσα από τη σημερινή ημερίδα και μέσω άλλων δράσεων ευαισθητοποίησης για την ομαλή ένταξη των μεταναστών και την ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία».

Η νομικός Έφη Τελλή, η επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας (Ι.Ν.Ε. – Γ.Σ.Ε.Ε.) Μαίρη Ασβεστά και αρμόδιοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης για θέματα μεταναστών, ιθαγένειας, πολιτογράφησης και παραμονής, η νομικός Βασιλική Αντωνίου και ο κοινωνιολόγος Σπύρος Κούρτης απάντησαν στα πολυάριθμα ερωτήματα που τους έθεσαν μετανάστες για προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παρέμβαση μέσω skype έκανε από τη Βοστώνη ο συγγραφέας Γκαζμέντ Καπλάνι.

«Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον μεταναστών, κυρίως μελών της αλβανικής

κοιν

ότητας που ήρθαν να ενημερωθούν για θέματα που τους απασχολούν, για το νέο μεταναστευτικό κώδικα και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Α.Δ.Μ.Θ. και έμπειροι νομικοί απάντησαν με υπομονή σ’ όλες τις ερωτήσεις των παρευρισκομένων που αφορούσαν κυρίως τον Νέο κώδικα της μεταναστευτικής πολιτικής», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, δημοτική σύμβουλος Σοφία Ασλανίδου. Μεταξύ

άλλων, όπως εξήγησε, τέθηκε το θέμα της μη σωστής αναγραφής των ελληνικών τοπωνυμίων σε διαβατήρια, που εκδίδονται στην Αλβανία, το οποίο αφορά, κυρίως, παιδιά αλβανών υπηκόων τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα.