Η Άννα Αγγελίδου στο συνέδριο Δήμου-Α.Π.Θ.-Cern

INOUTLAB-Conference-Program-.pdf_-_2014-04-12_19.02.39Η επιστήμη στην υπηρεσία της κοινωνίας

Με “εκλαϊκευμένο” αλλά έγκυρο επιστημονικό λόγο να ενημερώνεται  ο κόσμος σε μεγαλύτερο βαθμό για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα ανάμεσα στην κοινωνία και στην επιστημονική κοινότητα.

Σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν από το υψηλού επιπέδου συνέδριο με θέμα  «Μέσα κι έξω από το εργαστήριο-Επιστήμη και Τεχνολογία στη δημόσια σφαίρα», που διοργάνωσε το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο CERN, και το Δήμο Θεσσαλονίκης

Συμμετείχαν δεκάδες φοιτητές καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς ήταν η πρώτη φορά, που διοργανώθηκε ένα   συνέδριο με πρωτοποριακές προσεγγίσεις ειδικά στο θέμα της επιστημονικής δημοσιογραφίας.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωφελών Νομικών Προσώπων του Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου,  Άννα Αγγελίδου, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου τόνισε:

«Η συνεργασία με διεθνείς κορυφαίους οργανισμούς όπως το CERN, αφ’ ενός προάγει την σημαντικότατη έρευνα που λαμβάνει χώρα στους κόλπους τους, αφ’ ετέρου ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους πολίτες για τα πολλαπλά κοινωνικά οφέλη από τις εφαρμογές της.  Το συνέδριο, πέραν των άλλων, κατέδειξε την ανάγκη εξειδίκευσης μεγαλύτερου αριθμού δημοσιογράφων επιστήμης, έτσι ώστε με “εκλαϊκευμένο” αλλά έγκυρο επιστημονικό λόγο να ενημερώνεται η κοινωνία σε μεγαλύτερο βαθμό για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα ανάμεσα στην κοινωνία και στην επιστημονική κοινότητα. Η παρουσία τόσων πολλών νέων ανθρώπων που διψάνε για νέα εργαλεία και τεχνολογικές εξελίξεις ανέδειξε την αναγκαιότητα να υπάρχει συνέχεια σ’ αυτή την πρωτοβουλία».

Οι επιμέρους  θεματικές ενότητες ήταν:

  • Δημόσια επικοινωνία & κατανόηση της επιστήμης
  • Βασική έρευνα & Επικοινωνία της επιστήμης
  • Εκλαΐκευση της επιστήμης: Ιστορικές Προσεγγίσεις και σύγχρονες παρεμβάσεις
  • Δημόσια εικόνα της επιστήμης & Δημοσιογραφικές αναπαραστάσεις.
  • Επιστημονική δημοσιογραφία: Προκλήσεις & Προοπτικές.
  • Βιοηθική διάσταση και κοινωνικός προβληματισμός

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εισήγησής του στο Συνέδριο, ο Ανώτερος Φυσικός, Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN και Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Οξφόρδης, Εμμανουήλ Τσεσμελής ανέφερε: «Στο CERN προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Ο κόσμος όμως ανήκει σε όλους. Γι” αυτό, είναι υποχρέωσή μας να ενημερώνουμε για τις νεότερες εξελίξεις, καθώς  η χρηματοδότηση των ερευνών γίνεται από την πολιτεία, δηλαδή από τους πολίτες. Στο συνέδριο που αποτελεί πρωτοβουλία, με την οποία θέλουμε να συνδέσουμε περισσότερο την έρευνα, την επιστήμη και την τεχνολογία με τους δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό επιδιώξαμε να γίνει ένα είδος networking (δικτύωσης) προκειμένου να αναδειχθούν οι προκλήσεις αλλά και τα  προβλήματα που υπάρχουν».